Devil´s Food Cake med gudomlig chokladfrosting

Chocolate cake with divine chocolate frosting

Devil´s Food Cake – bottnar
Receptet hittade jag hos Nigella

  • 50 gram kakao
  • 100 gr mörkt muscovadosocker (det hade inte jag så jag tog 50 gr ljust muscovadosocker och 50 gr farinsocker)
  • 250 ml kokande vatten (jag tog kaffe istället men nästa gång ska jag nog ta hälften hälften)
  • 125 gr rumsvarmt smör
  • 150 gr strösocker
  • 225 gr vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver (jag tog 1 tsk eftersom jag tyckte att en halv lät lite väl lite)
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 2 stora ägg (jag tog två medium och nästa gång ska jag nog slå till på tre ägg tror jag)
  • (jag hade också i 1 dl gräddfil eftersom jag tyckte att det var konstigt att receptet inte innehöll någonting med syra i för bikarbonaten att reagera med)

Värm ugnen till 180 grader och smörj två formar som är 15 – 20 cm i diameter och lägg bakplåtspapper i botten.
Jag tog två 18 cm eftersom jag ville dela mina formar och få fyra bottnar.

Häll kakaon och muscovadosockret i en skål, häll det kokande vattnet över, vispa så att allt blandar sig och ställ åt sidan att svalna.
Vispa smöret och sockret så att det blir ljust och fluffigt.
Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat i en skäl för sig och vispa runt det så att det blandas ordentligt.
Ringla i vaniljextraktet i smörblandningen, knäck i ett ägg och häll direkt i lite av mjölblandningen.
Knäck i ett ägg till och häll i lite mer av mjölet medan du vispar på låg hastighet.
Häll i resten av mjölblandningen, vispa runt så att det blandas och avsluta med att hälla i chokladsmeten medan du fortsätter vispa på låg hastighet.
Om du väljer att ha i gräddfil, som jag gjorde, så avslutade jag med den)

Fördela smeten i två formar och grädda i ca 30 minuter.
Provstickan ska komma ut torr.
Jag tyckte minsann att min provsticka var torr när jag testade men ändå upptäckte jag när jag la ihop tårtan att bottnarna gärna hade kunnat stå inne en liten stund till eftersom jag upplevde att de var väl kompakta och liksom smälta ihop.

Ja ja.
Nästa gång är nästa gång.

Chocolate cake with divine chocolate frosting

Gudomlig chokladfrosting
Receptet hittade jag på bloggen Wicked Good Kitchen

  • 250 gr rumsvarmt smör (jag använder alltid saltat när jag gör chokladfrostingar)
  • 200 gr creme cheese
  • 1 msk vaniljextrakt
  • 60 gr kakao
  • 130 gr mörk choklad (ljus om du vill eller både och om du vill det)
  • 4 dl siktat florsocker (i originalreceptet står det 4 cups och det är rätt mycket. Jag hade mätt upp så mycket men använde alltså bara 4 dl)
  • 2-3 msk grädde (om du tycker att frostingen är för hård kan du tillsätta lite grädde. Jag gjorde inte det)

Börja med att smälta chokladen, över vattenbad om du vill det eller i mikron om du föredrar det, och låt den svalna.

Vispa smöret så att det blir ljust och riktigt fluffigt, ca 10 minuter.
Tillsätt osten och vaniljen och vispa på låg hastighet tills allt är blandat.
(Ungefär här så skar sig min frosting SÅ KLART men jag tänkte att jag kör på få se vad som händer och det löste sig när kakaon och chokladen kom i smeten)

Tillsätt kakaon, blanda, häll i chokladen och blanda försiktigt ihop allting.
Höj hastigheten och vispa ett par minuter på lite högre hastighet så att det blir riktigt fluffigt.

Sänk hastigheten och tillsätt florsockret lite pö om pö.
Jag tyckte som sagt att det räckte efter 4 dl men du kanske vill ha i mer i din frosting.
Sötman beror lite på vilken sorts choklad du väljer att använda.
Jag tyckte alltså inte heller att min frosting behövde någon grädde utan konsistensen var helt underbar som den var.

Det blir rätt mycket frosting och det räckte gott och väl till att fylla tårtan, spackla den, spritsa dekorationer och jag fick en rejäl klick över som står i kylskåpet och väntar på att få dekorera lite cupcakes.

Chocolate cake with divine chocolate frosting

Lägg ihop tårtan

Jag började med att skära av den lite bulliga toppen på bottnarna så att de blev plana och sedan delade jag båda på två så att jag fick fyra lite smalare bottnar.
När jag började montera tårtan så tänkte jag upp och ner, dvs att den botten som jag la längst ner skulle vara den som var överst på tårtan när det hela var klart.
Jag la ett bakplåtspapper på bänken och la den botten som hade den planaste och snyggaste ytan men den snygga och plana ytan nedåt och bredde på frosting. Botten, frosting, botten, frosting och så den fjärde bottnen.

Jag spacklade sidorna, tänk på att endast spackla sidorna eftersom det som just nu är uppåt på tårtan är det som ska vara nedåt när du är klar, och ställde in den en kvart i kylen.
Fram med tårtan och spackla sidorna en gång till och upprepa ytterligare en gång om du tycker att du behöver.

När jag var nöjd med sidorna på min tårta vände jag den och ställde den på ett tårtunderlägg, tog bort bakplåtspapperet och la ett tunt lager frosting på locket innan jag lät den vila i kylen en stund innan jag spritsade dekorationerna.

Chocolate cake with divine chocolate frosting

Chocolate cake with divine chocolate frosting

Chocolate cake with divine chocolate frosting

Annonser

Skriv gärna någonting här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: