Det knådfria brödet

Jag nämnde ju för några dagar sedan att jag höll på att baka knådfritt bröd.
Eftersom det var första gången följde jag Martins steg-för-steg instruktioner rätt slaviskt.
Både vad det gällde mängden surdeg, vatten och mjöl.
Eftersom det var liv som skulle levas, bad som skulle badas och matsäck som skulle packas och ätas så blev det inte att jag  följde så mycket vad det gällde tiden för vila och tiden mellan vikningarna.

Så här gick det till:

Kväll dag I

  • 50 gr blandsurdeg
  • 100 gr vatten
  • 30 gr rågmjöl
  • 60 gr vetemjöl

Jag blandade allting i degbunken till min Ankarsrum eftersom det finns lock till den.

Morgon dag II

  • 600 gr vatten
  • 140 gr fullkornsmjöl av vete
  • 800 gr vårvetemjöl (mitt absoluta favoritmjöl)
  • 28 gr salt

Rör ihop till allting blandats ordentligt.
Sätt på lock och låt degen vila 30 – 60 min
(det blev 45 för mig)

Sträck och vik degen direkt där den ligger i bunken.
Sätt på locket och låt degen vila 30 – 60 minuter.
(det blev 30 för mig)

Sträck och vik degen igen och låt degen vila 60 minuter.
(här blev det 30 minuter igen)

Ta ut degen och lägg den på mjölat bakbord.
Dela i så många delar du vill ha den och låt den vila under bakduk i 20 – 40 minuter.
(Ja men eller hur.  Här var jag rejält stressad och tror inte att den fick ligga mer än 10 minuter)
Vik ihop kanterna på degen mot mitten och lägg med släta sidan nedåt i väl mjölade jäskorgar och låt jäsa ytterligare.
(Jag skickade ner mina i källaren och lät dem vara i kanske, lite osäker här, fem timmar)

Grädda av i 250 grader i 10 minuter.
Sänk värmen till 200 grader och grädda till brödet är 98 – 99 grader.

Resultatet?
Jag måste säga att jag är positivt överraskad.
Det blev bättre än jag hade kunnat föreställa mig.
Första gången jag vek degen var den fortfarande lite smetig.
Andra gången jag vek den hade den gått ihop och blivit mer deg.
När jag tog ut degen från bunken och la den på bänken var den riktig deg och den betedde sig precis så som mitt surdegsbröd brukar göra.

Annonser

Skriv gärna någonting här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: